عبدالمجی
دولتهای واقعی همیشه در فکر ساختن زندگی ملتهای خودشان هستند و از هر فرصت پیشآمده و فراهمشده برای بهترکردن زمینهٔ زندگی مردمانشان استفادهٔ بهینه میکنند. بههمینمنظور، دست به تولیدات داخلی میزنند. میزان صادرات را بالا میبرند. بهترینها را وارد کشور و بازار میکنند. گسترهٔ دادوستدها را افزایش میدهند. قراردادهای عامالمنفعه با شرکتهای دولتی و خصوصی و خارجی و داخلی بسته میکنند. ماشینآلات مدرن را به کار میگیرند و در استفادهٔ از زمان صرفهجویی مینمایند. پروژههای کلان اقتصادی و صنعتی را راهاندازی مینمایند. پیشرفتهترین و بروزترین امکانات را فراهم میکنند. تسهیلات روزِ جهان را برای ملتهایشان آماده و مهیا مینمایند. فشارهای زندگی را از شاهراه قانون و دولت کاهش میدهند. همهٔ اینها را انجام میدهند تا ملتهایشان از بهترین و عالیترین امکانات زندگی برخودار شوند. راحت زندگی کنند. آسودهخاطر گردند. خوابشان راحت باشد. نانشان گرم و آبشان سرد و سفرهشان پر باشد. امنیت جانی و مالی داشته باشند. به دولتهایشان اطمینان و اعتماد کامل داشته باشند. زمینهٔ اشتغالزایی برایشان فراهم و مهیا باشد. درآمدشان فراتر و بیشتر از مخارج زندگیشان باشد. خدمات صحی و آموزشی تا حد ممکن و گنجایش رایگان یا کمهزینه باشد.
نقش دولتها در کشورها روی همین مسیر حرکت میکند و به همین سو به پیش میرود. آرزوی واقعی و تمنای دل هر مقامِ مسئولی همین است که این موارد و چیزها در بستر کشورش و برای مردمش فراهم باشد.
برای ایجاد چنین سهولتهایی در بخشهای متعدد کشوری به نهادهای مختلف با اختیارات متفاوت ضرورت دارد تا از دریچهٔ تقسیم کار و مدیریت دقیق و نظارت قوی، امورات سریعتر و استوارتر پیش برود.
یکی از مهمترین بخشهای یک دولت که مستقیماً در امر بهبود اوضاع معیشت و زندگی مردم تأثیرگذار است، نهاد شاروالی است. این نهاد مستقیماً روی کارهای زیربنایی شهرها اشراف کامل و نظارت دقیق دارد تا در کمترین فرصت ممکن و بودجهٔ کافی بهترین امکانات را برای باشندگان شهر فراهم کند.
سرکهای اتصالی و شاهراهها را برای فراهمآوری تسهیلات در رفتوآمد باشندگان با وسایط نقلیه و ارتباطگرفتن با تمام نقاط شهرها و ولایات قیرریزی و خطاندازی میکند و در صورت نیاز به احداث جادههای نو دست میزند و با پلانریزی دقیق و نیازسنجی کارشناسانه به ایجاد راههای جدید اقدام میکند.
سرک اتصالی کوتل خیرخانه و جریان کار سرک کوتهٔ سنگی و سایر سرکها که برخی به بهرهبرداری سپرده شده و برخی با جدیت تمام درحال احداث یا تعمیر است، شاهد صادق این مدعاست.
در مقیاس کوچکتر، به دل مناطق و محلات فرومیرود و کوچهها و راههای فرعی را کانکریتریزی میکند. راههای تردد مردم را تسهیل مینماید و کوچهپسکوچههای شهر را ترمیم و بازسازی مینماید تا باشندگان به هنگام تردد با مشکل مواجه نشوند. در زمستان از گلولای و در تابستان از گردوخاک آسودهخاطر شوند و حداقل در رفتوآمدها آسایش داشته باشند.
زمینهای غصبی را از ملکیت غاصبان پس میگیرد و دوباره جزو املاک دولتی قرار میدهد و به نفع ملت و باشندگان از آنها استفـاده مینماید. از آنها یا برای احداث ساحات سبز و تأسیس پارکهای نو استفاده میکند یا برای پلانهای تازه و جدید اقتصادی و صنعتی بهره میگیرد.
برای باشندگان از رهگذر پروژههای کوتاهمدت و بلندمدت اشتغالزایی میکند و در تأمین نیازمندیهای باشندگان تلاش مخلصـانه و خیرخواهانه انجام میدهد. در تلاش پیوسته است تا از نیروی کار انسانی در تمام فعالیتهای شهری استفاده شود تا در تأمین مخارج زندگیشان نقش مؤثری داشته باشد و با راهاندازی پروژههای پیوسته مردم را همیشه بر سر کار داشته باشد.
برای تفریح و آسایش روانی باشندگان در مناطق مختلف پارکهای تفریحی با زمینههای مناسب برای همگان به شکل عمومی و برای خانوادهها به شکل خصوصی ترتیب میدهد و احداث مینماید. همچنین در سطح شهر برای زیباسازی جلوههای بصری، ساحات سبز را گسترش میدهد و هر ساله چندین هزار نهال مثمر و غیرمثمر و بوتههای مختلف و رنگارنگ از گلهای زینتی میکارد.
تمام این کارها را دولت در مقام بالاترین رتبهٔ اجرایی و نهاد شاروالی در هـر شهر در مقام رسیدگیکننده بـه نیازمندیهای شهری برای ایجاد سهولت برای باشندگان انجام میدهد و نهایت کوشش خودش را مینماید که برای مردم چیزی کم نگذارد و از ایفای مسئولیتهای دینی و ملیشان دریغ نورزند.
در مقابل این خوبیهای دولت و نهـاد شــاروالی، مـردم نیز بهعنـوان مالکـان اصـلی شـهر و بهرهمندشوندگان از تأسیسات شهری دارای وظایفی هستند که باید رعایت کنند و انجامشان بدهند؛ زیرا تأسیسات دولتی هرچقدر هم که مقاوم باشند، به مرور زمان دچار فرسایش و ریزش میشوند و نیاز به ترمیم و تعمیر پیدا میکنند و بسااوقات ضرورت به بازسازی کامل پیدا میشود. اما گذشت زمان و رسیدن به مرحلهٔ فرسایش در سایهٔ عنایت و توجه مردم و حفظ و نگهداشت آنان به تعویق میافتد و مدتی بیشتر دوام میآورد.
این نگهداری در هر بخش و هر منطقه در حق هر پروژهٔ دولتی و شهری صدق پیدا میکند و بازخوردش بقای طولانیتر و مستحکمتر تأسیسات است؛ زیرا عدم توجه به تأسیسات شهری روند زوال و تخریب آنها را تسریع میکند و زودتر از موعد از کار میافتند. در چنین حالی هم عواید و درآمد کشور و بهطور مستقیم عواید شاروالی همزمان و وقت ارزشمندش و حتی نیروی مسلکی و انسانیاش در گیـرودار رسـیدگی و سـاختن پروژههایی هدر رفته و میرود که بیش از آنچه انتظار میرفت و بـاید دوام میآورد، دچار تخریب و زوال شده است.
بهطور مثال: یکی از مواردی که شهروندان باید به آن توجه بیشتر نمایند و در پاکی و صفای آن همت بگمارند، جویچههای کنار جادهها و کوچههاست.
متأسفانه در عدم توجه شهروندان و برعکس، با ریختن زبالهها و کثافت خانهها و دکانها در جویچهها باعث بندش آن میشوند و در اثر همین تراکم زبالههـا و مخلوطشدن آنها، بـوی تعفن کل فضـا را دربرمیگیرد و هوا را آلوده میسازد؛ سپس از همین منشأ انواع باکتری و میکروب در منطقه منتشر میشود و سبب بروز و شیوع بیماریهای مختلف و مُسری میگردد و در نتیجه، افراد و باشندگان منطقه را مبتلا میکند و صحتشان را دچار عارضههای محیطی میگرداند.
تمام این تعفن و بیماری و باکتری و غیره از یک بیتوجهی به یک مسئلهٔ محیط زیستی و عدم رعایت پاکی و صفایی نشئت گرفته و باعث ایجاد چالشهای سلامتی و علاجهای مراقبتی میشود.
چه بهتر است که هر کس به فکر خویش و خانواده و حتی اهالی منطقه خویش باشد و اگر سخن پذیرننده در آن منطقه دارد و در مقام وکیل گذر یا نمایندهٔ قوم یا بزرگ و ریشسفید محله یا امام و پیش نماز مسجد است، سایر باشندگان و ساکنان محله را از آلودهساختن محیط با انباشتهکردن زبالهها و خاکههای رُفتهشدهٔ خانه و سایر کثافتها در جویچهها بازدارد و تبعات و مضرات چنین اقدامات غیراخلاقی و غیرصحی را به آنان گوشزد نماید.
همچنین در سایهٔ چنین بیتوجهی، سازه و ساختار همین جویچهها آسیب میبیند و خیلی سریعتر و زودتر از مقاومت و مدت کارکردش، از کار میافتد و فرسوده میشود و بیشتر سبب گسترش انواع زبالهها و کثافتها و جاریشدن آبهای متعفن و راکد در سطح زمین و سرک و محیطهای باز میشود.
در چنین مواقعی به شدت ضرورت دارد که از عادتکردن به بیتوجهی به چنین اموری اجتناب صورت بگیرد و به نظافت منطقه و محله و حتی داخل خانه و پیادهروهای پیش روی خانه و دکان توجه شود. در گروه همدستی و همبستگی مسئولان نهاد شاروالی و مردم و باشندگان شهر میتوان امیـدوار بـود کـه این شــهر خیـلی سریعتر و در مدت زمان بسیار کوتاهتر، به یک شهر ایدئال و مدرن و پاک تبدیل شود و هر اقدامی که از سوی نهاد شاروالی برای آبادانی بخشهای مختلف شهر صورت میگیرد، مردم و باشندگان شهر خودجوشانه و عاقلانه در پی حفاظت و استفادهٔ درست از آنها باشند و در چند سال آینده، بهجای تمرکز و هدردادن نیروی مالی و انسانی برای ترمیم دوبارهٔ تأسیسات شهری که خیلی زود فرسوده و خراب شده است، بیشتر روی ساخت نیازمندیهای تازه و جدید شهر تمرکز کند و گامی بهسوی آبادانی و ترقی بردارد.