روزنامهٔ نیویارک تایمز که یکی از مشهورترین روزنامه های جهان است، دو روز قبل طی مقاله ای که درمورد تلاش های حکومت برای ایجاد یک اداره جوان در کشور به نشر رسانیده است، از جمله، در بارهٔ سرپرست شاروالی کابل و کارکردهایش چنین نوشته است:
"عبدالله حبیبزی که ۳۳ سال عمر دارد و استاد دانشکدهٔ انجنیری است، پس از کسب ماستری از ایالات متحدهٔ امریکا نوشته ای را در مورد مشکلات و نابسامانیهای شهرکابل تهیه و منتشر میکند. شهری که برای زندگی یک میلیون نفر طراحی شده، اما اکنون مسکن نزدیک به پنج میلیون نفر جمعیت پایتخت است، و هفتاد درصد ساحات شهری آن غیر پلانی میباشد. رئیس جمهور غنی در بهار ۲۰۱۶ در میان نوشته هایی که می خواند، به نوشته حبیبزی بر می خورد و در نتیجه، او را برای ملاقات به نزد خویش فرا می خواند و پس از یک گفتگوی کوتاه، رئیس جمهور او را به معاونیت شاروالی کابل میگمارد و در ظرف یک ماه آقای حبیبزی به عنوان سرپرست شاروالی ارتقا مییابد.
حبیبزی، با حمایت اقای غنی، به آوردن اصلاحات در شاروالی میپردازد. شاروالی کابل در حدود ۸۰۰۰ کارمند و ده ها هزار قراردادی دارد. حبیبزی ۸۰ فیصد مقامات ارشد شاروالی کابل را با جوانان تحصیل کرده در غرب که بین ۲۵ الی ۳۵ سال سن دارند تعویض کرده است. در حال حاضر، عرضۀ خدمات شهری در این نهاد، که قبلا بحیث یکی از کهنه ترین و فاسد ترین نهادهای کشور بحساب میرفت، مانند یک نهاد نو تاسیس خصوصی برای مردم ارایه می گردد.
سید مخدوم رهین وزیر پشین فرهنگ می گوید: "شاروال کابل بودن کار سهل و ساده ای نیست؛ این شهر مشکلاتی دارد که هیچ پایتختی ندارد." رهین میافزاید که "مردم تغییرات یک شبه میخواهند و حق هم دارند. آن ها طعم درد و بدبختیها را چشیده اند. اما من آیندهٔ این شهر را با یک شاروال جوان که معضلات و دشواریها را میفهمد، روشن میبینیم."
اما آقای حبیبزی میگوید که وی اصطکاک سیاسی که در جریان فعالیت در این اداره با آن مواجه شده است، را دست کم گرفته بود. او اکنون از رییس جمهور و شهریان کابل برای آوردن تغییراتی که وعده داده بود، فرصت می خواهد.
آقای حبیبزی در حالی که در جریان جلسات شهری، صفحههای پرزنتیشن را یکی پشت دیگری نشان میدهد و صدای نرمش در میان صدای چوکیهای جلسه به دشواری شنیده میشود، توضیح میدهد که چگونه او در میزان عواید شاروالی کابل حدود ۱۴ میلیون دالر افزایش بعمل آورده، سرکهای جدید و سیستم مدرن متروبس را جهت کم کردن ازدحام ترافیکی دیزاین کرده، و برای تغیر وضعیت ترافیک شهری طرح نو ریخته است. ترافیک کابل اکنون تنها وسایل ابتدایی برای مدیریت ترافیک را دارد، اما شاروال مصمم است تا به این نیرو، یونیفورم با کمرههای جیبی و ابزارهای هوشمند را فراهم کند
گزارش نیویارک تایمز در باره شاروال جوان شهر کابل و کار کردهایش
23 جدی 1396